Kerk voor Apeldoorn

– Inschrijven? Scroll door naar beneden! –

Wat gaan we doen?

Je raadt het waarschijnlijk al: we gaan het wereldrecord Bijbellezen* verbreken. Dit record werd voor het eerst vastgesteld in Heerlen, twee jaar geleden. Toen stond daar het Glazen Huis en werd er geld opgehaald door negentig uur achter elkaar uit de Bijbel te lezen. Vorig jaar werd dat record verbroken in Heerenveen: 100 uur achter elkaar.

Nu is de beurt aan ons, in Apeldoorn. Wij doen er nog eens 10 uur bovenop, dus gaan 110 uur uit de Bijbel lezen, zonder pauze. Dit doen we natuurlijk om geld op te halen voor 3FM Serious Request. Iedereen die mee wil lezen betaalt €1,– per minuut en leest minimaal tien minuten. De opbrengst zal dus €6600,– zijn!

Waarom we dit doen? We leven in een tijd met grote verschillen, ook tussen (Christelijke) geloofsgemeenschappen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar iets dat ons verbindt. Daarnaast zetten we ons natuurlijk graag in voor het goede doel, dus willen we ook graag geld inzamelen voor Serious Request.

In elke Christelijke kerk lezen we uit hetzelfde boek, luisteren we naar dezelfde verhalen. Dus besloten we dat boek, de Bijbel, centraal te stellen in onze manier van geld ophalen. Toen we het idee zagen dat in Heerlen en Heerenveen al was uitgevoerd, besloten we die traditie voort te zetten.

Het Bijbellezen staat dus centraal. Het eerste vers uit Genesis zal gelezen worden op zaterdag 16 december, om 10:00 uur. We stoppen pas met lezen 110 uur later, dus op woensdag 20 december om 24:00 uur. Is de Bijbel dan uit? Geen idee. Omdat iedereen anders leest, kunnen we niet uitrekenen hoe lang het duurt voordat de Bijbel uit is, of wie welk stuk gaat lezen. Als we aan het einde komen voordat de tijd om is, beginnen we gewoon weer opnieuw. Er zal gelezen worden uit de Bijbel in Gewone Taal.

Het lezen zal gebeuren in en rondom de Onze Lieve Vrouwekerk in Apeldoorn. Als er niet in de kerk gelezen wordt, dan verplaatsen we naar buiten, naar de tuin van de kerk. In en rondom de kerk zullen ook andere activiteiten plaats gaan vinden, allemaal om zoveel mogelijk geld op te halen voor Serious Request. Hierover lees je meer onder ‘Side programma’.

*Het gaat hier om een officieus wereldrecord.

Wie doet er mee?

Het wereldrecord Bijbellezen wordt georganiseerd door Kerkplein7, in samenwerking met de Onze Lieve Vrouwekerk die de ruimte beschikbaar stelt.

Uiteraard is iedereen van harte welkom om te komen lezen. Of je nou alleen komt, met je gezin of vrienden, met je voetbalteam, collega’s, je gespreks- of jeugdgroep, allemaal welkom! Ook als je nog nooit een letter uit de Bijbel hebt gelezen.

Wil je je opgeven om mee te lezen? Scroll dan snel door naar beneden, naar ‘Inschrijven’!

Side programma

Naast het Bijbellezen zullen er in en rondom de Onze Lieve Vrouwekerk verschillende activiteiten plaatsvinden. Hieronder vind je een overzicht van deze activiteiten. Wil je ook iets organiseren? Mail dan naar .

Christmas Carol Sing Along

Ervaren zangers en zangeressen gevraagd

Geld inzamelen voor Serious Request met zingen? Ja, dat kan! In één middag een programma van Christmas Carols 4 stemmig repeteren en op een avond uitvoeren voor publiek.

Op zaterdagmiddag 16 december wordt een programma van Christmas Carols 4 stemmig gerepeteerd en op woensdagavond 20 december uitgevoerd voor publiek. Bladmuziek en oefenopnames worden aangeleverd. Iedereen studeert thuis de partijen in, zodat we alles in één middag tot een mooi geheel kunnen smeden. Meedoen kost €10,-. Bij de uitvoering wordt het publiek om een gift gevraagd. De opbrengst is geheel voor Serious Request.

Dirigent: Helga van Cooten
Organist: Wout van Andel
Data: Zaterdag 16 december 13.00-16.00 oefenen, uitvoeren op woensdagavond 20 december, tijdstip volgt.
Locatie: Onze Lieve Vrouwekerk, Hoofdstraat 18.
Inschrijven: uiterlijk 1 november bij Helga van Cooten, e-mail:
o.v.v. stemgroep. De inschrijving is definitief nadat er €10,- is overgemaakt op rekeningnummer
NL11FVLB0699745403, t.n.v. PGA Centraal en o.v.v. Sing Along. Daarna ontvang je de bladmuziek per mail.

Informatie:

Kom op verhaal! – Verhalenvertellingen door De Verwondering

Op maandagavond 18 december  zal er om 20:00 uur een verhaal verteld worden voor volwassenen.
De vertelling wordt gevolgd door een verwonderingsgesprek. Hierna kunt u ervoor kiezen om creatief met het verhaal aan de slag te gaan. De vertelling en het gesprek duren tot 20:45 uur.

Op woensdagmiddag 20 december zullen er vertelling zijn speciaal voor (groot)ouders met (klein)kinderen. Ook hierbij is er de keuze om het verhaal op een creatieve manier te verwerken. De tijden waarop zal worden verteld, zijn:

 • 14:00 uur – 14:30 uur
 • 14:45 uur – 15:15 uur
 • 15:30 uur – 16:00 uur

Kijk voor meer informatie ook op www.verwondering-apeldoorn.nl.

Vacaturebank

Vrijwilligers

Met elkaar willen we graag dat alles zo soepel mogelijk verloopt. Het is de bedoeling dat tijdens het bijbellezen de volgende lezer al klaar staat, zodat er geen tijdverlies ontstaat en alles achter elkaar doorgaat. Omdat te kunnen verwezenlijken is de hulp van gastvrouwen/mannen onontbeerlijk!

De dagen zijn verdeeld in blokken van vier uur. Het is ook mogelijk om twee uur te komen helpen. Het is de bedoeling dat er altijd twee gastvrouwen/mannen aanwezig zijn die alles in goede banen leiden:

 • Ontvangst nieuwe lezers
 • In de gaten houden dat er onafgebroken kan worden gelezen
 • Bij het onverhoopt niet komen opdagen van een lezer proberen dit op te vullen, hiervoor zijn telefoonnummers en contactpersonen aanwezig
 • Vragen vanuit toehoorders beantwoorden

Van de gastvrouwen/mannen wordt gevraagd:

 • Gastvrijheid
 • Goede mondelinge communicatie
 • Goed in het samenwerken
 • Oplossingsgericht kunnen werken
 • Praktische instelling
 • Overzicht bewaken

Naast gastheren en -vrouwen zoeken we ook mensen die willen helpen met de catering of met op- en afbouwen.

Als je komt helpen word je ingedeeld voor 2 of 4 uur. Hieronder wordt de verdeling in vier uren weergegeven:
9:00 uur – 13:00 uur
13:00 uur – 17:00 uur
17:00 uur – 21:00 uur
21:00 uur – 1:00 uur
1:00 uur – 5:00 uur
5:00 uur – 9:00 uur

Lijkt het je leuk om ons te helpen? Mail dan naar . Vermeld je naam, telefoonnummer, op welke manier je wil komen helpen, welke dag en hoeveel uren je wil helpen. Ben je BHV’er, vermeld dat dan in je mail.

Bakkers

We willen graag iedereen die komt lezen, helpen of kijken iets lekkers aanbieden. En wat is er lekkerder dan zelfgemaakt gebak? Om dat aan te bieden zoeken we mensen die iets lekker willen bakken. Wat dan? Ter inspiratie hebben we hieronder een aantal Joodse recepten verzameld. Het Joodse feest Chanoeka valt namelijk in de tijd dat er gelezen wordt. Een aantal Joodse, soms zelfs typische Chanoekagerechten zijn:

Uiteraard hoef je niet per se deze lekkernijen te maken, je mag ook zelf creatief aan de gang! Heb je wat lekkers gebakken? Dan vragen we je om het een van de dagen waarop gelezen wordt (dus zaterdag tot en met woensdag) langs te komen brengen tussen 9:00 en 10:00 uur.

Inschrijven